/zdjecia/odziez_w_kuchni_reflect.jpg 750 1200 20190208 Odzież gastronomiczna – z czym się to je? Odzież gastronomiczna – z czym się to je? Olgierd Dobrzykowski https://www.openwear.pl/favicon-196x196.png Odzież gastronomiczna – z czym się to je? Francuski kucharz, Marie-Antoine Careme jest uznawany za wynalazcę uniformu, który po dziś dzień noszą wszyscy kucharze. Odzież gastronomiczna zaczyna się od… czapki! Wysokie czapeczki noszone przez kucharzy zostały już wprowadzone wcześniej, ale Careme chciał by były bardziej specyficzne, aby w ten sposób podkreślić rolę szefa kuchni. Tym samym, szefowie kuchni nosili wysokie czapki, a młodsi kucharze nosili niższe - bardziej przypominające klasyczne czapki. Od tamtej pory pomijając kwestię higieny – prestiżowy personel kuchenny zawsze można rozpoznać po zakładaniu takiego nakrycia głowy, co pozwala podkreślić profesjonalizm szefów kuchni danej restauracji. Jeśli chcesz zobaczyć jak wyglądają czapki kucharskie dzisiaj – zerknij na te akcesoria dla gastronomii. Oprócz czapek znajdziesz tam: torby kelnerskie wielofunkcyjne pasy ręczniki i ściereczk Idąc dalej – odzież gastronomiczna to oczywiście klasyczna bluza kucharska. Trzeba ją dobierać bardzo rozważnie – w końcu atmosfera w ruchliwej kuchni komercyjnej może wpłynąć nie tylko na sam przepływ pracy, ale nawet na zdrowie kucharza. Dlatego, gdy pracuje się w gorących i tętniących życiem kuchniach przez długi czas, należy wybierać ubrania, które pomogą zachować odpowiednią wentylację i wygodę. Tym samym powinna to być bluza kucharska, która: jest plamoodporna i trudnopalna ma otwory wentylacyjne lub luźny krój, aby ułatwić cyrkulację powietrza wokół ciała Materiały powinny być również łatwe do prania, i prasowania – bez względu na to, czy jest to bluza, fartuch, spodnie czy nakrycie głowy – powinny być w doskonałym stanie po praniu, aby prezentować się profesjonalnie przez jak najdłuższy czas. Odzież gastronomiczna a branding Coraz częściej spotykane jest to, że właścicielom restauracji zależy na tym, aby nadać swoim kucharzom jednolity wygląd poprzez wyszywanie na ich odzieży logo marki, nazwy lub inicjałów. Ten osobisty akcent daje całemu biznesowi bardziej profesjonalny wygląd, a jednocześnie pokazuje troskę o odpowiedni wygląd członków personelu. Najważniejsze jednak jest, by przy wyborze odzieży gastronomicznej pilnować czystości i profesjonalizmu, bowiem prawda jest taka, że im czystsze ubranie szefa kuchni była po zmianie, tym bardziej wykwalifikowana jest to osoba w przygotowywaniu i gotowaniu potraw. Warto się postarać o taki prestiż!